Waterhardheid Oldehove (Zuidhorn)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Oldehove heeft een waterhardheid van minimaal 9,00 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oldehove telt 1.640 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oldehove bevindt zich in de gemeente Zuidhorn. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Oldehove

De waarneming van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,00 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Oldehove waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 9,00 dH in Oldehove**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oldehove

Berekening voor 9,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Oldehove?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt veelal voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oldehove is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 9,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.