Waterhardheid Oldemarkt (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Oldemarkt is 7,60 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Oldemarkt telt 2.550 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oldemarkt is onderdeel van de gemeente Steenwijkerland. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Oldemarkt

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,60 dH "aanvaardbaar" vinden en het schoonmaken van de douchekranen voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Oldemarkt objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,60 dH in Oldemarkt**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oldemarkt

Berekening voor 7,60 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Oldemarkt?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oldemarkt is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.