Waterhardheid Oldenzaal (Oldenzaal)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,50 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Oldenzaal. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 8,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,23 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oldenzaal biedt plaats aan 31.990 inwoners. Het is een redelijk grote woonplaats. Oldenzaal is onderdeel van de gemeente Oldenzaal. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Oldenzaal

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is duidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 8,50 dH "normaal" vinden en daarmee het boenen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 8,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Oldenzaal waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,50 dH in Oldenzaal**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oldenzaal

Berekening voor 8,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,50 dH x 180m3 = 27,23 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Oldenzaal?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oldenzaal is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 8,50 naar 0 dH terug te dringen.