Waterhardheid Oldenzijl (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Oldenzijl. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Oldenzijl is een erg kleine woonplaats met 100 inwonenden. Oldenzijl bevindt zich in de gemeente Eemsmond. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Oldenzijl

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. U kunt zo een hardheid van 12,50 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Oldenzijl objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 12,50 dH in Oldenzijl**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oldenzijl

Rekensom voor 12,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Oldenzijl?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oldenzijl is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.