Waterhardheid Olterterp (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Olterterp is om en nabij de 6,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Olterterp is 7,20 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Olterterp telt 85 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Olterterp ligt in de gemeente Opsterland. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Olterterp

De indruk van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water van 6,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Olterterp objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,90 dH in Olterterp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Olterterp

Rekensom voor 6,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Olterterp?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Olterterp is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 6,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.