10,02 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Ommel. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 10,02 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,10 kilogram kalkaanslag.
Ommel is een kleine woonplaats met 975 inwoners. Ommel ligt in de gemeente Asten. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De beleving van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 10,02 Duitse graden "normaal" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand aanvaarden.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 10,02 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.
*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 10,02 Duitse graden in Ommel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 10,02 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,02 dH x 180m3 = 32,10 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Een ieder ervaart zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ommel is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 10,02 naar 0 Duitse graden terug te dringen.