Waterhardheid Ommen (Ommen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,30 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Ommen. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.

Ommen is een relatief kleine woonplaats met 11.920 inwonenden. Ommen bevindt zich in de gemeente Ommen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Ommen

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 8,30 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water van 8,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Ommen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 8,30 Duitse graden in Ommen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Ommen

Calculatie voor 8,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ommen?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ommen is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 8,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.