Waterhardheid Ommeren (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Ommeren heeft een minimale waterhardheid van plus minus 4,90 dH. Dit is tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Ommeren is 11,50 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Ommeren biedt plaats aan 765 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Ommeren is onderdeel van de gemeente Buren. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Ommeren

Men kan een hardheid van 4,90 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Ommeren objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,90 dH in Ommeren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Ommeren

Rekensom voor 4,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ommeren?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ommeren is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,90 naar 0 dH terug te brengen.