Waterhardheid Onderdendam (Bedum)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Onderdendam. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Onderdendam is een kleine woonplaats met 640 inwonenden. Onderdendam is onderdeel van de gemeente Bedum. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Onderdendam

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Onderdendam waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 12,50 dH in Onderdendam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Onderdendam

Rekensom voor 12,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Onderdendam?

Onthard leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Onderdendam is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.