Waterhardheid Onnen (Haren)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,70 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Onnen. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag.

Onnen is een kleine woonplaats met 705 inwoners. Onnen bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Haren.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Onnen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,70 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 7,70 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Onnen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,70 Duitse graden in Onnen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Onnen

Rekensom voor 7,70 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Onnen?

Een ieder ondervindt zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Onnen is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 7,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.