Waterhardheid Onstwedde (Stadskanaal)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,20 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Onstwedde. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Onstwedde is een kleine woonplaats met 2.765 inwonenden. Onstwedde maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Stadskanaal.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Onstwedde

De waarneming van een vastgestelde hardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,20 Duitse graden "prima" vinden en dus het schrobben van de douche dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Onstwedde objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,20 dH in Onstwedde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Onstwedde

Rekensom voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Onstwedde?

Iedereen ervaart onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Onstwedde is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.