Waterhardheid Oost-Souburg (Vlissingen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het water in Oost-Souburg minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Oost-Souburg is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Oost-Souburg is een relatief kleine woonplaats met 10.310 inwoners. Oost-Souburg maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Vlissingen.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Oost-Souburg

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "normaal" vinden en het schoonmaken van de tegels dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Oost-Souburg waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Oost-Souburg**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oost-Souburg

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Oost-Souburg?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oost-Souburg is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.