Waterhardheid Oost West en Middelbeers (Oirschot)

Zacht
0
5,26
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Oost West en Middelbeers ligt rond de 5,26 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 5,26 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,85 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Oost West en Middelbeers is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oost West en Middelbeers biedt plaats aan 5.710 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oost West en Middelbeers maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Oirschot.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Oost West en Middelbeers

Mensen kunnen een waterhardheid van 5,26 Duitse graden "normaal" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 5,26 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oost West en Middelbeers objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 5,26 dH in Oost West en Middelbeers**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oost West en Middelbeers

Berekening voor 5,26 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,26 dH x 180m3 = 16,85 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Oost West en Middelbeers?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oost West en Middelbeers is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 5,26 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.