Waterhardheid Oostdijk (Reimerswaal)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Oostdijk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Oostdijk is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Oostdijk is een kleine woonplaats met 520 inwonenden. Oostdijk bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Oostdijk

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Oostdijk waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Oostdijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oostdijk

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oostdijk?

Een ieder ervaart zacht kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostdijk is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.