Waterhardheid Oosteind (Oosterhout)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Oosteind ligt rond de 7,90 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oosteind is een kleine woonplaats met 1.275 inwonenden. Oosteind hoort bij de gemeente Oosterhout. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oosteind

De perceptie van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,90 dH "OK" vinden en het schoonmaken van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 7,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Oosteind waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,90 dH in Oosteind**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Oosteind

Rekensom voor 7,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oosteind?

Een ieder ondervindt kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oosteind is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,90 naar 0 dH terug te dringen.