Waterhardheid Oosterend (Terschelling)

Zacht
0
7,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Oosterend is om en nabij de 7,10 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Oosterend telt 135 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oosterend is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Terschelling.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Oosterend

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,10 Duitse graden "prima" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 7,10 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Oosterend waardevrij testen

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,10 Duitse graden in Oosterend**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oosterend

Becijfering voor 7,10 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Oosterend?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oosterend is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.