Waterhardheid Oosterend (Texel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Oosterend is ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Oosterend is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oosterend telt 1.300 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Oosterend bevindt zich in de gemeente Texel. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Oosterend

U kunt hardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De perceptie van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oosterend objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Oosterend**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oosterend

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Oosterend?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterend is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.