Waterhardheid Oosterhout (Oosterhout)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Oosterhout is om en nabij de 7,90 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Oosterhout is een gemiddeld grote woonplaats met 48.850 inwoners. Oosterhout is onderdeel van de gemeente Oosterhout. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Oosterhout

De indruk van een bepaalde hardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 7,90 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de tegels dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water met een hardheid van 7,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Oosterhout waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,90 Duitse graden in Oosterhout**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oosterhout

Becijfering voor 7,90 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Oosterhout?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosterhout is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 7,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.