Waterhardheid Oosternieland (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Oosternieland kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 12,50 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oosternieland biedt plaats aan 140 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Oosternieland bevindt zich in de gemeente Eemsmond. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Oosternieland

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 12,50 dH "normaal" vinden en het schrobben van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Oosternieland waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Oosternieland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oosternieland

Calculatie voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oosternieland?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in gebieden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oosternieland is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.