Waterhardheid Oosternijkerk (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,50 dH. Zo hard is het kraanwater in Oosternijkerk (Easternijtsjerk). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oosternijkerk telt 945 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Oosternijkerk is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Dongeradeel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Oosternijkerk

U kunt hardheid van 9,50 dH misschien "prima" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 9,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Oosternijkerk objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 9,50 dH in Oosternijkerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oosternijkerk

Berekening voor 9,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oosternijkerk?

Een ieder ervaart volledig zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oosternijkerk is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 9,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.