Waterhardheid Oosterwijk (Leerdam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Oosterwijk. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Oosterwijk is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oosterwijk telt 205 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oosterwijk maakt deel uit van de gemeente Leerdam. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Oosterwijk

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en dus het boenen van de kranen accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Oosterwijk waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Oosterwijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oosterwijk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oosterwijk?

Onthard water wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oosterwijk is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.