Waterhardheid Oosterzee (De Friese Meren)

Zacht
0
6,20
dH
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Oosterzee (Eastersee) ligt rond 6,20 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Oosterzee (Eastersee) is 7,80 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Oosterzee is een kleine woonplaats met 920 inwonenden. Oosterzee maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente De Friese Meren.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Oosterzee

De perceptie van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,20 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oosterzee objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,20 dH in Oosterzee**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oosterzee

Rekensom voor 6,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Oosterzee?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oosterzee is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,20 naar 0 dH te reduceren.