Waterhardheid Oostknollendam (Wormerland)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Oostknollendam heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Oostknollendam is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Oostknollendam telt 550 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oostknollendam hoort bij de gemeente Wormerland. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Oostknollendam

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH misschien "OK" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Oostknollendam objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Oostknollendam**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Oostknollendam

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Oostknollendam?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostknollendam is het dus zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH te verminderen.