Waterhardheid Oostrum (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Oostrum (Eastrum) kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 9,50 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oostrum is een erg kleine woonplaats met 205 inwonenden. Oostrum ligt in de gemeente Dongeradeel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Oostrum

Mensen kunnen een hardheid van 9,50 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 9,50 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Oostrum objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 9,50 Duitse graden in Oostrum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oostrum

Rekensom voor 9,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Oostrum?

Een ieder ondervindt onthard water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostrum is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 9,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.