Waterhardheid Oostrum (Venray)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Oostrum (Eastrum) minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Oostrum (Eastrum) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Oostrum is een erg kleine woonplaats met 2.305 inwonenden. Oostrum hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Venray.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Oostrum

De beleving van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Oostrum waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Oostrum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oostrum

Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oostrum?

Een ieder beleeft kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oostrum is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.