Waterhardheid Oostvoorne (Westvoorne)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Oostvoorne is ongeveer 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Oostvoorne is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Oostvoorne is een kleine woonplaats met 7.210 inwonenden. Oostvoorne hoort bij de gemeente Westvoorne. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Oostvoorne

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en dus het schrobben van de douche aanvaarden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Oostvoorne objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Oostvoorne**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Oostvoorne

Rekensom voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oostvoorne?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oostvoorne is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH te reduceren.