Waterhardheid Oostwold (Leek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Oostwold. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalk.

Oostwold telt 660 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oostwold bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Leek.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Oostwold

Men kan hardheid van 9,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat water van 9,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Oostwold objectief duiden

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,00 dH in Oostwold**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oostwold

Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oostwold?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oostwold is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.