Waterhardheid Oostzaan (Oostzaan)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Oostzaan ligt in de buurt van de 6,00 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Oostzaan is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Oostzaan is een kleine woonplaats met 9.140 inwoners. Oostzaan hoort bij de gemeente Oostzaan. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Oostzaan

Men kan een waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oostzaan objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Oostzaan**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oostzaan

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oostzaan?

Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oostzaan is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.