Waterhardheid Ootmarsum (Dinkelland)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Ootmarsum. Dit is tamelijk hard water. 1 dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Ootmarsum is een kleine woonplaats met 4.395 inwonenden. Ootmarsum maakt deel uit van de gemeente Dinkelland. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Ootmarsum

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,80 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 6,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Ootmarsum waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,80 dH in Ootmarsum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Ootmarsum

Rekensom voor 6,80 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Ootmarsum?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ootmarsum is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,80 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.