Waterhardheid Opheusden (Neder-Betuwe)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Opheusden is 4,90 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Opheusden biedt plaats aan 5.990 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Opheusden bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neder-Betuwe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Opheusden

Mensen kunnen hardheid van 4,90 dH "normaal" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 4,90 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Opheusden waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,90 dH in Opheusden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Opheusden

Rekensom voor 4,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Opheusden?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Opheusden is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.