Waterhardheid Opmeer (Opmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Opmeer kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Opmeer is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Opmeer is een kleine woonplaats met 2.325 inwoners. Opmeer hoort bij de gemeente Opmeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Opmeer

Men kan hardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Opmeer objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Opmeer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Opmeer

Rekensom voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Opmeer?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Opmeer is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.