Waterhardheid Oranje (Midden-Drenthe)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Oranje is ongeveer 6,38 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Oranje is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Oranje biedt plaats aan 140 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Oranje ligt in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Midden-Drenthe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Oranje

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,38 dH misschien "OK" vinden. De betekenis van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Oranje objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Oranje**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Oranje

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oranje?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oranje is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.