Waterhardheid Oss (Oss)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Oss heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Oss is 10,98 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Oss is een tamelijk grote woonplaats met 57.480 inwoners. Oss ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Oss.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Oss

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de glazen douchewand accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Oss objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Oss**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Oss

Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Oss?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oss is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.