Waterhardheid Ossendrecht (Woensdrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Ossendrecht is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Ossendrecht is 10,98 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Ossendrecht is een kleine woonplaats met 5.250 inwonenden. Ossendrecht hoort bij de gemeente Woensdrecht. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ossendrecht

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Ossendrecht waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Ossendrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ossendrecht

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Ossendrecht?

Een ieder beleeft volledig onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ossendrecht is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.