Waterhardheid Ossenisse (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Ossenisse ligt rond 6,38 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Ossenisse is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Ossenisse telt 320 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ossenisse bevindt zich in de gemeente Hulst. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Ossenisse

Iemand kan waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Ossenisse objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Ossenisse**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Ossenisse

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Ossenisse?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ossenisse is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.