7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Ossenwaard. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Ossenwaard is 8,18 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Ossenwaard maakt deel uit van de gemeente Vianen. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.
De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer accepteren.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Ossenwaard**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.
Berekening voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Een ieder ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ossenwaard is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.