Waterhardheid Ossenzijl (Steenwijkerland)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Ossenzijl heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,30 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Ossenzijl is 8,10 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Ossenzijl biedt plaats aan 580 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Ossenzijl bevindt zich in de gemeente Steenwijkerland. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ossenzijl

Sommige mensen kunnen hardheid van 7,30 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 7,30 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Ossenzijl objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 Duitse graden in Ossenzijl**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ossenzijl

Berekening voor 7,30 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Ossenzijl?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt veelal voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ossenzijl is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.