Waterhardheid Ottersum (Gennep)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Ottersum. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Ottersum is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Ottersum biedt plaats aan 2.410 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Ottersum maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Gennep.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Ottersum

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Ottersum waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Ottersum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Ottersum

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ottersum?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ottersum is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.