Waterhardheid Ottoland (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Ottoland. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Ottoland is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Ottoland biedt plaats aan 970 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Ottoland is onderdeel van de gemeente Molenwaard. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ottoland

Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Ottoland waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Ottoland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ottoland

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Ottoland?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ottoland is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.