Waterhardheid Oud Ade (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Oud Ade. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Oud Ade is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Oud Ade is een erg kleine woonplaats met 755 inwoners. Oud Ade bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Oud Ade

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Nochtans is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Oud Ade objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Oud Ade**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oud Ade

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Oud Ade?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oud Ade is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.