Waterhardheid Oud Gastel (Halderberge)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,84 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Oud Gastel. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Oud Gastel telt 7.040 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Oud Gastel bevindt zich in de gemeente Halderberge. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Oud Gastel

U kunt waterhardheid van 7,84 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,84 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Oud Gastel objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,84 dH in Oud Gastel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oud Gastel

Berekening voor 7,84 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oud Gastel?

Een ieder beleeft volledig zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in streken met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Oud Gastel is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,84 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.