Waterhardheid Oud Zuilen (Stichtse Vecht)

Zacht
0
5,90
dH
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,90 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Oud Zuilen. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Oud Zuilen is 7,70 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Oud Zuilen is een kleine woonplaats met 580 inwoners. Oud Zuilen is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Oud Zuilen

Iemand kan waterhardheid van 5,90 Duitse graden misschien "prima" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Oud Zuilen objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 5,90 dH in Oud Zuilen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Oud Zuilen

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Oud Zuilen?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oud Zuilen is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.