Waterhardheid Oude Meer (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Oude Meer kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Oude Meer is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Oude Meer telt 160 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oude Meer maakt deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Oude Meer

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "prima" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Oude Meer waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Oude Meer**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oude Meer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oude Meer?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oude Meer is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.