Waterhardheid Oude Niedorp (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Oude Niedorp minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Oude Niedorp is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Oude Niedorp is een zeer kleine woonplaats met 430 inwoners. Oude Niedorp bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Oude Niedorp

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden en het schrobben van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Oude Niedorp objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Oude Niedorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oude Niedorp

Rekensom voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Oude Niedorp?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oude Niedorp is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.