Waterhardheid Oude Pekela (Pekela)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Oude Pekela. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Oude Pekela biedt plaats aan 8.120 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oude Pekela hoort bij de gemeente Pekela. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard kraanwater Oude Pekela

Mensen kunnen een hardheid van 12,50 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Oude Pekela waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 12,50 dH in Oude Pekela**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Oude Pekela

Becijfering voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Oude Pekela?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oude Pekela is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.