Waterhardheid Oude Wetering (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het water in Oude Wetering is 4,98 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Oude Wetering is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Oude Wetering is een kleine woonplaats met 3.970 inwoners. Oude Wetering maakt deel uit van de gemeente Kaag en Braassem. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Oude Wetering

De perceptie van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de kranen aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Oude Wetering objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Oude Wetering**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oude Wetering

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Oude Wetering?

Zacht water wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oude Wetering is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.