Waterhardheid Oudebildtzijl (het Bildt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Oudebildtzijl kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 8,10 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalkdeeltjes.

Oudebildtzijl biedt plaats aan 1.030 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Oudebildtzijl hoort bij de gemeente het Bildt. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Oudebildtzijl

Iemand kan hardheid van 8,10 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 8,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Oudebildtzijl objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 8,10 dH in Oudebildtzijl**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Oudebildtzijl

Becijfering voor 8,10 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Oudebildtzijl?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oudebildtzijl is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 8,10 naar 0 dH te verminderen.