Waterhardheid Ouderkerk aan de Amstel (Ouder-Amstel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Ouderkerk aan de Amstel minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Ouderkerk aan de Amstel is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Ouderkerk aan de Amstel biedt plaats aan 8.390 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Ouderkerk aan de Amstel maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Ouder-Amstel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Ouderkerk aan de Amstel

De indruk van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt zo een waterhardheid van 6,00 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Ouderkerk aan de Amstel waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Ouderkerk aan de Amstel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ouderkerk aan de Amstel

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Ouderkerk aan de Amstel?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ouderkerk aan de Amstel is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.