Waterhardheid Oudeschans (Bellingwedde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Oudeschans ligt rond 12,50 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Oudeschans is een zeer kleine woonplaats met 165 inwonenden. Oudeschans is onderdeel van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Bellingwedde.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Oudeschans

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 12,50 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Hardheid Oudeschans objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 12,50 dH in Oudeschans**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Oudeschans

Becijfering voor 12,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Oudeschans?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudeschans is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.