Waterhardheid Oudeschild (Texel)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Oudeschild ligt in de buurt van de 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Oudeschild is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Oudeschild telt 1.355 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Oudeschild ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Oudeschild

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "acceptabel" vinden en dus het boenen van de douchekranen accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Oudeschild objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Oudeschild**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Oudeschild

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Oudeschild?

Een ieder beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oudeschild is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.